
E-Vitamin
“E vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns”
Az E-vitamin kedvező hatásai
E-vitamin, tokoferol a szervezet számára alapvető antioxidáns vitamin.
Az E-vitamin antioxidáns, kiemelt szerepet játszik a szabad gyökök megkötésében. Az antioxidáns hatás azt jelenti, hogy az E-vitamin védi a szervezetet az oxidációs folyamatoktól.
Az oxidáció, ami szabadgyök képződéssel jár, természetes élettani folyamat, az anyagcsere velejárója. Szabad gyökök szabadulnak fel a stressz és a rendszeres testmozgás (séta, torna, futás, úszás stb.) hiánya miatt.
A szabadgyök megkötéssel elejét lehet venni olyan súlyos betegségeknek, mint az érelmeszesedés, keringési rendellenességek, szívkoszorúér-szűkület, rögösödés a vérben vagy a daganatok kialakulása.
E-Vitamin tulajdonságai
Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket. A szervezetbe kerülő E-vitamin mintegy 60-70%-a kiürül a széklettel. Éppen ezért fontos a folyamatos pótlása. Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében.
Az E-vitamin nyolc különböző formáját ismerjük: alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol; illetve alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol. Az emberi szervezetben az E-vitamin legaktívabb formája az alfa-tokoferol.
A E-vitamint a zsírszövetek és a máj raktározza, viszont zsírszegény étrend mellett az E-vitamin mértéke nem kielégítő, ezért ilyen esetekben ajánlott a kiegészítő bevitele.
Az E-vitamin kedvező hatásai
Lassítja a sejtek öregedését, rendszeres szedésével fiatalon tart.
Nagyon fontos szerepe van a fül egészségének fenntartásában, az időskori hallásromlás, halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés megelőzésében.
Nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában, az időskori látásélesség romlásának megelőzésében.
Részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban.
Antioxidáns hatása miatt javasolt a fogyasztása szívbetegeknek, megelőzhető vele az érelmeszesedés.
Óvja az oxidációtól az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat (egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól).
Sportolóknak, különösen testépítőknek többlet E-vitaminra van szükségük a megfelelő izomfejlődéshez, mivel a vitamin támogatja az izmok teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.
Erősíti az immunrendszert, különösen idősebb embereknek hasznos.
E vitamin és az öregedés
Védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti a körmöket, a hajszálakat.
Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos betegség utáni, legyengült állapotban.
Csökkenti a vérnyomást és megelőzi az érrendszeri betegségek kialakulását.
Több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.
Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen.
Csökkenti a már meglevő betegségek erősségét, mint például a cukorbetegség tüneteit.
Mérsékli a kimerültség jeleit, hatásos segítség a krónikus fáradtság legyőzésében.
Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik a bőrön át.
